BauskasDzive.lv ARHĪVS

Četras reizes pieaudzis automašīnu apzagšanas gadījumu skaits

LETA

2014. gada 3. marts 14:00

169
Četras reizes pieaudzis automašīnu apzagšanas gadījumu skaits

Pērn laikā no 1.janvāra līdz 15.februārim tika apzagtas 35 automašīnas, bet šogad to skaits pieaudzis līdz 120. Salīdzinot attiecīgos laika periodus pērn un šogad - automašīnu apzagšanu skaits palielinājies par 242%, liecina apdrošināšanas AS "Gjensidige Baltic" dati. Apzagšanu skaita pieauguma iemeslus varētu skaidrot ar veiktajiem grozījumiem Krimināllikumā un salīdzinoši silto ziemu, norāda "Gjensidige Baltic" pārstāve Jana Kralliša.

Viens no iemesliem zādzību skaita pieaugumam ir siltā ziema un nelielais sniega daudzums, kas automašīnas apzagšanu garnadžiem padara tehniski vienkāršāku. Salā detaļu noņemšana automašīnām ir grūtāka, ņemot vērā, ka plastmasa un stikls ir trauslāki - lielāka iespēja ir detaļām salūzt, nekā noņemt tik kvalitatīvi, lai vēlāk varētu tās pārdot tālāk, skaidroja Kralliša.

Lielākoties tiek nozagti auto spoguļi. To zādzību skaits pēdējo divu gadu laikā pieaudzis par aptuveni 50%. Taču zagļi iekāro arī citas automašīnas detaļas, kuras vien iespējams noņemt - gan no automašīnas ārpuses, gan iekšpusē.

"Ja salīdzina 2012. un 2013.gadu, kopējais apzagšanu skaits ir pieaudzis par 44%, kas ir visai nozīmīgs rādītājs. Vēl bez spoguļiem automašīnām nozog arī stāvvietā novietošanās sensorus, reizēm pat ar visiem atdurstieņiem, automašīnas lukturus, navigācijas aprīkojumu, kas gan ir vairāk raksturīgs BMW markas automašīnām. Tik strauju noziegumu skaita pieaugumu izskaidrot grūti, ņemot vērā, ka ekonomiskā situācija valstī uzlabojas," norāda "Gjensidige Baltic" Transportlīdzekļu atlīdzību nodaļas vadītājs Aivars Vasaraudzis.

Iespējams, sava ietekme varētu būt pērn ieviestajiem Krimināllikuma grozījumiem, kas stājās spēkā pagājušā gada 1.aprīlī, pieļauj Vasaraudzis. Likums paredz samazināt soda maksimālās un minimālās robežas vairākiem noziegumiem. Pērn līdz jūnija sākumam no soda tika atbrīvotas 140 notiesātās personas, līdz gada beigām to bija vēl vairāk.