BauskasDzive.lv ARHĪVS

Cieņā Ulmaņlaika gardumi

Zane Gorškova

2013. gada 29. novembris 00:00

1302
Cieņā Ulmaņlaika gardumi

Baušķeniecei Agnijai Ruhockai ir 21 gads, un viņa studē vēsturi. Pati gan teic, ka viņai piemīt «uzņēmējas gēns», tāpēc jau gadu lolo sapni par Ulmaņlaika stilā veidotu kafejnīcu.

Divatā ar draudzeni Ilzi Riekstiņu par šo ideju cīnās dažādos konkursos, pēc ekspertu padomiem uzlabojušas biznesa koncepciju, pats galvenais – ieguvušas skaidru vīziju un izveidojušas saldumu līniju «Ulmaņlaika gardumi». To tapšanā izmanto pagājušā gadsimta 30. gadu receptes un lauku labumus.

Utopija pagaisa
Sākotnēji meitenes bija iecerējušas veidot Ulmaņlaika varietē restorānu, kas atdzīvinātu starpkaru perioda Rīgu ar gastronomiju, māk-slu, mūziku, bohēmisko auru, modi un labo toni. Tādējādi sabiedrībai tiktu atgādināts par Latvijas zelta laikiem. Agnija pauž nožēlu, ka nav varējusi dzīvot tajos gados. Ulmaņlaiki ir viņas sirdslieta. To var manīt pat meitenes garderobē – veclaicīgā stilā darinātā blūze rada iespaidu, ka jauniete ir smalka dāma, kas ceļojusi laikā.

Lai varētu mīlestību pret šo laika posmu nodot apkārtējiem, idejas pieteikums iesniegts Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Biznesa inkubatorā. Izveidoja biznesa plānu. Lai iekārtotu restorāna interjeru, meitenes aicināja ziedot dažādus priekšmetus, kas raksturotu 20. gadsimta trīsdesmito gadu Rīgu.

Projekta laikā nācies eksperimentēt, Agnija iemanījās izstrādāt zīmolu «Ulmaņlaika gardumi». Jauniete stāsta, ka sadarbojušās ar dažādu jomu speciālistiem, kas šo utopisko ideju ļāva saskatīt reālistiskāk. Viņas vienojušās, ka restorāna vietā veidos kafejnīcu-konditoreju.

Jaunā koncepcija iesniegta «Hipotēku bankas» konkursā «Lec biznesā». Novembra beigās rezultāti parādīs, vai Agnija ir 50 labāko ideju iesniedzēju pulkā, kuri izstrādās biznesa plānu un varēs saņemt mentoru padomus un naudas balvu.

Solis pirms savējā
Šovasar Agniju uzrunāja divas jaunietes, kuras grasījās atvērt  kafejnīcu «Trusis Kafe». Viņas bija dzirdējušas par Agnijas aizraušanos un mērķtiecīgajām idejām. Kafejnīca savu oficiālo atklāšanu svinēja tikai pagājušajā nedēļā. Pašlaik baušķeniece izmanto viņu virtuvi un gatavo tur savus gardumus.

«Trusis Kafe» īpašnieces viņa dēvē par eņģeļiem, jo īres maksa par virtuves izmantošanu netiek iekasēta. Viņa tur kūkas cep par pašizmaksu, bet piepelnās ar individuālajiem pasūtījumiem. «Tas ir labs treniņš un prakse pirms savas konditorejas atvēršanas,» nosaka Agnija.

Darbdienu vakari un brīvdienas aizrit kafejnīcas virtuvē, vienā reizē gatavojot vidēji trīs kūkas. Ja ir individuālie pasūtījumi, tad vairāk. «Ulmaņlaika gardumi» piedāvā cepumus un no īsta lauku krējuma gatavotas konfektes, piemēram, krējuma konfektes ar mandelēm, zemenēm, avenēm un mellenēm.

Sortiments kļūst plašāks, un tiek apzinātas aizvien jaunas receptes. Agnija bibliotēkās ir sēdējusi dienām, lai atlasītu interesantākās receptes 20. un 30. gadu grāmatās. Iedvesma gūta arī no žurnāliem «Zeltene» un «Sievietes Pasaule».

Cik iespējams, Agnija iepērkas tirgū, kur meklē īstus lauku labumus. «Izejvielu dēļ manas kūkas ir padārgas. Kad paskatos uz lētajām lielveikalu tortēm, bail domāt, kādi draņķi tajās iegrūsti,» secina jauniete.

Plācenim sudrabs
Visu slavētās «Šokolādes-riekstu krēma tortes» recepte un stāsts par Ulmaņlaika garšu šoruden tika iesniegts arī žurnāla «Ievas Virtuve» rīkotajā Kūku cepšanas čempionātā. Desmit meitenes tika izvēlētas nākamajai kārtai, kurā bija jādemonstrē savas kūkas neatkārtojamā garša. Biskvīti bija jāsagatavo mājās, bet garnējums jāveido žūrijas acu priekšā.

Rezultātu vērtēja restorāna «Ostas skati» šefpavārs Ingmārs Ladigs, «Ievas» grupas žurnālu recepšu lapu autore Daina Lapiņa, žurnāla «Ievas Virtuve» atbildīgā redaktore un veselīga uztura eksperte Zane Timpare, kā arī Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis.

«Uz pārējo kūku fona, kas bija rotātas ar marcipāna ziediem, atgādinot kāzu tortes, mana torte izskatījās pēc plāceņa. Tāpēc biju pārsteigta, kad ieguvu otro vietu,» atzīst Agnija, piebilzdama, ka trešajā vietā palika aktrises Agneses Zeltiņas meita Marija Romija Zeltiņa.

Žūriju laikam uzrunāja kūkas bagātīgā garša un interesantā izcelsmes vieta, kas kalpoja par pozitīvu pievienoto vērtību. Žurnālā «Ievas Māja» žūrijas locekle Z. Timpare atklāj, ka Agnijas kūka bijusi neparasta – visas garšas klasiskas, taču interesanti sakombinētas. Viņa
uzsver: «Visvairāk mani iepriecināja tortes autores nopietnā attieksme – katra šīs tortes sastāvdaļa tapa ārkārtīgi ilgi un rūpīgi. Tas bija sagaršojams kūkā.»

Ulmaņlaika gardumu receptes

Šokolādes-riekstu krēma torte

Biskvīta pagatavošana. Atdala sešu olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus ar 150 gramiem cukura saputo stingrās putās. Tad, turpinot putot, pa vienam pievieno olu dzeltenumus. Atsevišķā traukā sajauc 80 gramu kviešu miltu ar 90 gramiem kartupeļu miltu un 4 – 5 tējkarotēm kakao pulvera. Pievieno rīvētu citrona miziņu, nelielu sauju sasmalcinātu lazdu riekstu vai mandeļu un nepilnu tējkaroti cepamā pulvera. Visu pakāpeniski, rūpīgi maisot, pievieno sakultajām olām. Masu sadala trijās daļās, lai sanāk trijām biskvīta ripām. Ietauko kūkas formu, ielej tajā mīklu, liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 150 grādiem, un cep, kamēr biskvīts kļuvis gaiši brūns un atlec no formas malām, – apmēram 20 minūtes.
Riekstu krēma pagatavošana. 200 gramiem trekna skāba krējuma pievieno trīs ēdamkarotes cukura ar tējkaroti medus. Uz lēnas uguns maisot, vāra līdz masa sabiezē. Pievieno sasmalcinātus riekstus. Ļauj atdzist.
Kakao krēma pagatavošana. Nelielā katliņā izkausē 100 gramu sviesta. Noņem no uguns. Citā katliņā lej 2 glāzes piena, pievieno nedaudz vaniļas cukura un uzvāra. Atsevišķā traukā sakuļ divas olas ar četrām ēdamkarotēm cukura, iejauc trīs tējkarotes kakao pulvera un divas ēdamkarotes kviešu miltu. Pakāpeniski maisot, pievieno uzvārīto pienu. Masu karsē ūdens peldē. Tiklīdz uzmet burbuli, noņem no uguns un kuļ, līdz masa atdzisusi. Atdzesētajam krēmam maisot pievieno izkausētu sviestu.
Tortes kārtošana. Pirmo gatavoto biskvīta ripu apziež ar dzelteno plūmju ievārījumu – var izmantot jebkuru citu ogu vai augļu ievārījumu, bet jālūko, lai tas būtu saldeni skābs. Pārklāj ar otru biskvīta ripu, kam savukārt pāri klāj riekstu krēmu. Uzliek pēdējo biskvīta ripu. Visu apsmērē ar kakao krēmu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem un tumšo šokolādi.

Rupjmaizes torte ar āboliem
Sarīvē aptuveni 500 gramu sakaltušas rupjmaizes un to sajauc ar 150 gramiem cukura. Tad sakuļ trīs olu dzeltenumus ar nedaudz cukura, pierīvē citrona miziņu un to visu sajauc kopā ar sarīvēto rupjmaizi. Apsmērē cepamo formu ar sviestu un izklāj gatavo masu formā.
Uz izklātās mīklas liek sacukurotas ābolu šķēlītes, pēc sirds patikas var uzkaisīt arī sadrupinātus riekstus. Tad ar nedaudz cukura sakuļ stingrās putās olu baltumus, kas palikuši pāri. Stingrās putas izlīdzina virs āboliem. Pārkaisa ar kanēli un cep 150 grādos, kamēr olu baltums kļūst zeltaini brūns. Kūku garnē ar šokolādes pūdercukuru un krēmu.

Alkoholiskais dzēriens pie desertiem «Saldais nektārs»
Nomizo piecus lielus ābolus, sagriež šķēlītēs, pierīvē viena citrona miziņu, piespiež citrona sulu, pieliek 400 gramu cukura. Visu pārlej ar baltvīnu, sapilda traukā un ļauj stāvēt līdz otrai dienai. Pasniedz ar ledu.