BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kā ātri un vienkārši sagaršot vasaru

Amanda Cerbule

2018. gada 3. jūlijs 00:00

93
Kā ātri un vienkārši sagaršot vasaru

Vasara rit pilnā sparā, un ilgi atrasties pie plīts vairs negrib neviena saimniece. Savās mājās esmu iecienījusi gatavot kotletes. Man vienmēr ir paticis eksperimentēt ar garšām. Nevienai saimniecei nevajadzētu baidīties pamēģināt kaut ko jaunu, bagātinot garšu buķeti. Kotlešu masai var pievienot lociņus, burkānus vai sieru. Protams, gaumes ir dažādas, bet katrs pats zina, kas garšo un kas ne, tāpēc variācijas, kā gatavot kotletes, ir daudz un dažādas.

Vasara ir zaļumu laiks, tāpēc svaiga garša nav tālu jāmeklē. Zaļumus var pievienot zupai vai mērcei, tie sniedz lielisku garšu arī kotletēm.
Es taisu mazas kotletītes, apmēram viena kumosa lielumā, jo tad tās ir daudz ērtāk un patīkamāk baudīt.

Kas nepieciešams kotletēm ar vasarīgu garšu?
Maltās gaļas masa – 1 kg,
skābais krējums – divas līdz trīs ēdamkarotes,
milti – divas līdz trīs ēdamkarotes,
divas olas,
sāls pēc garšas,
melnie maltie pipari pēc garšas,
dilles,
lociņi,
rīvēts burkāns,
smalki sakapāti pētersīļi.
 
Kā gatavot?
Viss ir pavisam vienkārši un pilnīgi nemaz neatšķiras no tradicionālo kotlešu gatavošanas. Sastāvdaļas saliek bļodā, rūpīgi samaisa, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pēc tam veido mazas bumbiņas, uzliekot uz pannas, tās mazliet pieplacina un cep, kamēr kotletes no abām pusēm ir zeltaini brūnas. Tieši tik vienkārši, tomēr garša – pavisam cita!


Garšīgs un vienkāršs papildinājums vasarīgajām kotletēm ir salātiņi. Eksperimentēju arī ar salātiem. Kamēr neizmēģināsi, tikmēr nezināsi, kā garšo, vai ne? Pavisam nesen atklāju, cik pieskaņoti kotletēm ir šādi salāti:
tomāts,
gurķis,
Ķīnas kāposts,
paprika,
lociņi,
dilles,
kukurūza,
zaļie zirnīši,
sāls pēc garšas,
skābais krējums.

Visus dārzeņus sagriež sev tīkama izmēra gabaliņos, saliek bļodā, pievieno sāli, skābo krējumu un kārtīgi samaisa.
Lai labi garšo!